Yeasts produce numerous antimicrobial agents such as killer toxins, volatile organic compounds (VOCs), and other secondary metabolites, establishing themselves in developing natural and sustainable biocontrol strategies for agriculture and food preservation. This study addressed the biocontrol potential of yeasts, isolated from spontaneous fermentations of rosehips (Rosa canina L.) and rowanberries (Sorbus aucuparia L.), focusing on their killer phenotypes and VOCs production. Yeasts were isolated using spontaneous fermentations with Hanseniaspora uvarum and Metschnikowia pulcherrima identified as the dominant species, comprising approximately 70% of the yeast population. Among 163 isolated strains, 20% demonstrated killing activity, with Saccharomyces cerevisiae exhibiting the strongest killing efficiency, as well as Pichia anomala and M. pulcherrima showing broad-spectrum antagonistic activity. This study identified dsRNA-encoded killer phenotypes in S. cerevisiae, S. paradoxus, and Torulaspora delbrueckii, revealing multiple distinct killer toxin types.
The biocontrol potential of wild berry-inhabiting yeasts was demonstrated in a real food system, grape juice, where the S. cerevisiae K2-type killer strain significantly reduced fungal contaminants. The selected H. uvarum, M. pulcherrima, S. cerevisiae, and S. paradoxus yeast strains representing both berries were applied for VOC analysis and identification by gas chromatography-linked mass spectrometry. It was revealed that the patterns of emitted volatiles are yeast species-specific. Statistically significant differences between the individual VOCs were observed among killing phenotype-possessing vs. non-killer S. paradoxus yeasts, thus revealing the involvement of killer systems in multi-level biocontrol enablement. The performed studies deepen our understanding of potential yeast biocontrol mechanisms, highlight the importance of produced antimicrobials and volatiles in ensuring antagonistic efficacy, and prove the relevance of isolated biocontrol yeasts for improving food safety.
The project has received funding from the Research Council of Lithuania (LMTLT), agreement S-PD-22-85.
https://www.mdpi.com/2304-8158/14/2/288
Dėl svetainės pritaikymo neįgaliesiems
PROGRAMĖLĖS KŪRĖJŲ ŽODIS
Atitikties statusas
Mes esame įsitikinę, kad naudojimasis internetu turėtų būti prieinamas visiems, todėl nuosekliai siekiame, kad svetainėmis galėtų naudotis plačiausia galima auditorija, nepriklausomai nuo aplinkybių ir gebėjimų.
Įgyvendindami šį norą, siekiame kuo griežčiau laikytis pasaulinio žiniatinklio konsorciumo (W3C) turinio prieinamumo gairių 2.1 (WCAG 2.1) AA lygiu. Šios gairės nurodo, kaip žiniatinklio turinį galima padaryti prieinamą žmonėms su įvairaus pobūdžio negalia. Atitiktis šioms gairėms padeda užtikrinti, kad puslapis prieinamas visiems: akliesiems, žmonėms su judėjimo, regos, pažintinių funkcijų ir kitais sutrikimais.
Šioje svetainėje naudojamos įvairios technologijos, skirtos ją padaryti kuo prieinamesnę bet kuriuo metu. Naudojame prieinamumo sąsają, leidžiančią asmenims su specifine negalia pritaikyti svetainės UI (naudotojo sąsają) ir dizainą prie savo asmeninių poreikių.
Be to, svetainėje naudojama AI paremta funkcija, kuri nuolat optimizuoja svetainės pritaikymo lygį. Ši funkcija atkuria svetainės HTML, pritaiko jos funkcijas ir veikimą ekranų skaitytuvams, kuriuos naudoja aklieji, ir klaviatūros funkcijas, naudojamas žmonių su judėjimo sutrikimais.
Jei pastebėjote gedimų ar turite funkcijų pagerinimo idėjų, mielai su jomis susipažinsime.
Ekrano skaitytuvai ir valdymas klaviatūra
Interneto svetainėje įdiegta ARIA atributų (angl. Accessible Rich Internet Applications) technologija, kad užtikrintume, jog akli naudotojai, besinaudojantys ekranų skaitytuvais, galėtų skaityti svetainės tekstus ir naudotis jos funkcijomis. Kai tik naudotojas su ekrano skaitytuvu patenka į svetainę, jis tuoj pat gauna priminimą įsijungti Aklumo režimo profilį, kad galėtų efektyviai naršyti ir naudotis svetaine. Apačioje pateikiame informaciją, kaip mūsų svetainėje užtikrinamos kai kurios svarbios ekranų skaitytuvų funkcijos:
Vartotojai taip pat gali naudoti sparčiuosius klavišus, tokius kaip „M“ (meniu), „H“ (antraštės), „F“ (formos), „B“ (mygtukai) ir „G“ (grafika), norėdami pereiti į specifinius elementus.
Šioje svetainėje palaikomi režimai
Papildomas UI, dizaino ir skaitomumo pritaikymas
Naršyklės ir pagalbinės technologijos suderinamumas
Programėlė suderinama su įvairiausiomis naršyklėmis, kad naudotojai galėtų rinktis tai, kas jiems priimtiniausia. Įdėjome daug pastangų, kad programėlė būtų palaikoma pagrindinių sistemų, kurios sudaro 95 % rinkos, įskaitant Google Chrome, Mozilla Firefox, Apple Safari, Opera, Microsoft Edge, JAWS, NVDA (ekrano skaitytuvai), tiek Windows, tiek MAC naudotojams.
Pastabos ir komentarai
Nepaisant mūsų dėtų pastangų leisti lankytojams prisitaikyti šią svetainę pagal savo poreikius, vis tiek gali būti puslapių ar svetainės dalių, kurios nėra iki galo pritaikytos, kurias šiuo metu bandome pritaikyti ar joms dar neturime tinkamo techninio sprendimo. Nuolat geriname svetainės prieinamumą pridėdami ar atnaujindami įvairias funkcijas ir vystydami bei pritaikydami įvairias technologijas. Tai darome tam, kad skirtingų poreikių naudotojai galėtų optimaliai naudotis svetaine ir jos pritaikymas žengtų koja kojon su technologine pažanga.