Mokslo darbuotoja
Gruškienė, R., Galinskaitė, A., Kavleiskaja, T., Vepštaitė-Monstavičė, I., Servienė, E., Sereikaitė, J. 2024. Application of fucoidan for the encapsulation of yeast K2 toxin. Carbohydrate Polymer Technologies and Applications, 7: art. no. 100521. https://doi.org/10.1016/j.carpta.2024.100521
Vepštaitė-Monstavičė, I., Ravoitytė, B., Būdienė, J., Valys, A., Lukša, J., Servienė, E. 2023. Essential oils of Mentha arvensis and Cinnamomum cassia exhibit distinct antibacterial activity at different temperatures in vitro and on chicken skin. Foods, 12 (21): art. no. 3938. https://doi.org/10.3390/foods12213938
Vepštaitė-Monstavičė, I., Lukša, J., Servienė, E. (2021) Interaction of host factors in response to yeast K2 toxin stress – attractiveness for plant protection. Zemdirbyste-Agriculture, 108 (4): 313–320. https://doi.org/10.13080/z-a.2021.108.040
Mozūraitis, R., Aleknavičius, D., Vepštaitė-Monstavičė, I., Stanevičienė, R., Emami, S.N., Apšegaitė, V., Radžiutė, S., Blažytė-Čereškienė, L., Servienė, E., Būda, V. (2020) Hippophae rhamnoides berry related Pichia kudriavzevii yeast volatiles modify behaviour of Rhagoletis batava flies. Journal of Advanced Research, 21: 71–77. https://doi.org/10.1016/j.jare.2019.08.001
Lukša, J., Vepštaitė-Monstavičė, I., Apšegaitė, V., Blažytė-Čereškienė, L., Stanevičienė, R., Strazdaitė-Žielienė, Ž., Ravoitytė, B., Aleknavičius, D., Būda, V., Mozūraitis, R., Servienė, E. (2020) Fungal microbiota of sea buckthorn berries at two ripening stages and volatile profiling of potential biocontrol yeasts. Microorganisms, 8 (3): art. no. 456. https://doi.org/10.3390/microorganisms8030456
Vepštaitė-Monstavičė, I., Lukša, J., Stanevičienė, R., Strazdaitė-Žielienė, Ž., Yurchenko, V., Serva, S., Servienė, E. (2018) Distribution of apple and blackcurrant microbiota in Lithuania and the Czech Republic. Microbiological Research. 206: 1-8. https://doi.org/10.1016/j.micres.2017.09.004
Novickij, V., Stanevičienė, R., Vepštaitė-Monstavičė, I., Gruškienė, R., Krivorotova, T., Sereikaitė, J., Novickij, J., Servienė, E. (2018) Overcoming antimicrobial resistance in bacteria using bioactive magnetic nanoparticles and pulsed electromagnetic fields. Frontiers in Microbiology. 8: art. no. 2678. https://doi.org/10.3389/fmicb.2017.02678
Rudaitytė-Lukošienė, E., Prakas, P., Butkauskas, D., Kutkienė, L., Vepštaitė-Monstavičė, I., Servienė, E. (2018) Morphological and molecular identification of Sarcocystis spp. from the sika deer (Cervus nippon), including two new species Sarcocystis frondea and Sarcocystis nipponi. Parasitology Research. 117 (5): 1305-1315. https://doi.org/10.1007/s00436-018-5816-8
Lukša, J., Vepštaitė-Monstavičė, I., Yurchenko, V., Serva, S., Servienė, E. (2018) High content analysis of sea buckthorn, black chokeberry, red and white currants microbiota – A pilot study. Food Research International. 111: 597-606. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2018.05.060
Vepštaitė-Monstavičė, I., Lukša, J., Konovalovas, A., Ežerskytė, D., Stanevičienė, R., Strazdaitė-Žielienė, Z., Serva, S., Servienė, E. (2018) Saccharomyces paradoxus K66 Killer System Evidences Expanded Assortment of Helper and Satellite Viruses. Viruses. 10 (10): art. no. 564. https://doi.org/10.3390/v10100564
Novickij, V., Zinkevičienė, A., Stanevičienė, R., Gruskienė, R., Servienė, E., Vepštaitė-Monstavičė, I., Krivorotova, T., Lastauskienė, E., Sereikaitė, J., Girkontaitė, I., Novickij, J. (2018) Inactivation of Escherichia coil using nanosecond electric fields and nisin nanoparticles: a kinetics study. Frontiers in Microbiology. 9: art. no. 3006. https://doi.org/10.3389/fmicb.2018.03006
Lukša, J., Podoliankaitė, M., Vepštaitė, I., Strazdaitė-Žielienė, Ž., Urbonavicius, J., Servienė, E. (2015) Yeast beta-1,6-Glucan is a primary target for the Saccharomyces cerevisiae K2 toxin. Eukaryotic Cell. 14 (4): 406-414. https://doi.org/10.1128/EC.00287-14
Gylienė, O., Servienė, E., Vepštaitė, I., Binkienė, R., Baranauskas, M., Lukša, J. (2015) Correlation between the sorption of dissolved oxygen onto chitosan and its antimicrobial activity against Esherichia coli. Carbohydrate Polymers. 131: 218-223. https://doi.org/10.1016/j.carbpol.2015.05.068
Dėl svetainės pritaikymo neįgaliesiems
PROGRAMĖLĖS KŪRĖJŲ ŽODIS
Atitikties statusas
Mes esame įsitikinę, kad naudojimasis internetu turėtų būti prieinamas visiems, todėl nuosekliai siekiame, kad svetainėmis galėtų naudotis plačiausia galima auditorija, nepriklausomai nuo aplinkybių ir gebėjimų.
Įgyvendindami šį norą, siekiame kuo griežčiau laikytis pasaulinio žiniatinklio konsorciumo (W3C) turinio prieinamumo gairių 2.1 (WCAG 2.1) AA lygiu. Šios gairės nurodo, kaip žiniatinklio turinį galima padaryti prieinamą žmonėms su įvairaus pobūdžio negalia. Atitiktis šioms gairėms padeda užtikrinti, kad puslapis prieinamas visiems: akliesiems, žmonėms su judėjimo, regos, pažintinių funkcijų ir kitais sutrikimais.
Šioje svetainėje naudojamos įvairios technologijos, skirtos ją padaryti kuo prieinamesnę bet kuriuo metu. Naudojame prieinamumo sąsają, leidžiančią asmenims su specifine negalia pritaikyti svetainės UI (naudotojo sąsają) ir dizainą prie savo asmeninių poreikių.
Be to, svetainėje naudojama AI paremta funkcija, kuri nuolat optimizuoja svetainės pritaikymo lygį. Ši funkcija atkuria svetainės HTML, pritaiko jos funkcijas ir veikimą ekranų skaitytuvams, kuriuos naudoja aklieji, ir klaviatūros funkcijas, naudojamas žmonių su judėjimo sutrikimais.
Jei pastebėjote gedimų ar turite funkcijų pagerinimo idėjų, mielai su jomis susipažinsime.
Ekrano skaitytuvai ir valdymas klaviatūra
Interneto svetainėje įdiegta ARIA atributų (angl. Accessible Rich Internet Applications) technologija, kad užtikrintume, jog akli naudotojai, besinaudojantys ekranų skaitytuvais, galėtų skaityti svetainės tekstus ir naudotis jos funkcijomis. Kai tik naudotojas su ekrano skaitytuvu patenka į svetainę, jis tuoj pat gauna priminimą įsijungti Aklumo režimo profilį, kad galėtų efektyviai naršyti ir naudotis svetaine. Apačioje pateikiame informaciją, kaip mūsų svetainėje užtikrinamos kai kurios svarbios ekranų skaitytuvų funkcijos:
Vartotojai taip pat gali naudoti sparčiuosius klavišus, tokius kaip „M“ (meniu), „H“ (antraštės), „F“ (formos), „B“ (mygtukai) ir „G“ (grafika), norėdami pereiti į specifinius elementus.
Šioje svetainėje palaikomi režimai
Papildomas UI, dizaino ir skaitomumo pritaikymas
Naršyklės ir pagalbinės technologijos suderinamumas
Programėlė suderinama su įvairiausiomis naršyklėmis, kad naudotojai galėtų rinktis tai, kas jiems priimtiniausia. Įdėjome daug pastangų, kad programėlė būtų palaikoma pagrindinių sistemų, kurios sudaro 95 % rinkos, įskaitant Google Chrome, Mozilla Firefox, Apple Safari, Opera, Microsoft Edge, JAWS, NVDA (ekrano skaitytuvai), tiek Windows, tiek MAC naudotojams.
Pastabos ir komentarai
Nepaisant mūsų dėtų pastangų leisti lankytojams prisitaikyti šią svetainę pagal savo poreikius, vis tiek gali būti puslapių ar svetainės dalių, kurios nėra iki galo pritaikytos, kurias šiuo metu bandome pritaikyti ar joms dar neturime tinkamo techninio sprendimo. Nuolat geriname svetainės prieinamumą pridėdami ar atnaujindami įvairias funkcijas ir vystydami bei pritaikydami įvairias technologijas. Tai darome tam, kad skirtingų poreikių naudotojai galėtų optimaliai naudotis svetaine ir jos pritaikymas žengtų koja kojon su technologine pažanga.