Jokiu būdu nevalgykite šių grybų: gali baigtis net mirtimi

Ruduo – grybavimo metas, kai miškuose rasti grybai džiugina dažną grybautoją, tačiau pasitaiko atvejų, kai grybų radimo džiaugsmą apkartina apsinuodijimas toksiškais grybais. Kokie grybai yra nuodingi papasakojo Gamtos tyrimų centro Mikologijos laboratorijos vyresn. mokslo darbuotoja dr. Jurga Motiejūnaitė. Mokslininkės mikologės dr. J. Motiejūnaitės teigimu, žmogui nuodingi grybai, turintys toksinų, pavyzdžiui, muskarino, falotoksino, muscimolio, orelanino; kai kurie grybai gali būti toksiški, vartojant juos su alkoholiu, dar kiti kai kuriems žmonėms gali sukelti alergijas. Tačiau apsinuodyti (kartais net mirtinai) galima suvalgius nuodingų nuosėdžių rūšių. Mikologė pažymi, kad pačios pavojingiausios yra dvi musmirės – žalsvoji ir smailiakepurė, ir priduria, kad siekiant išvengti apsinuodijimų, reikia rinkti tik tuos grybus, kuriuos visiškai pažįsti. Pasak dr. J. Motiejūnaitės, galima apsinuodyti net ir netinkamai paruoštais grybais. Visą naudingą ir aktualų pokalbį su mikologe rasite „TV3.lt“ naujienų portale.
×