Reformatų skvero Vilniuje augalų fitosanitarinė būklė. Gamtos tyrimų centro Augalų patologijos laboratorijos vadovės, vyresn. mokslo darbuotojos dr. Daivos Burokienės, mokslo darbuotojo dr. Antano Matelio ir dr. Bangos Grigaliūnaitės straipsnis „Reformatų skvero Vilniuje augalų fitosanitarinė būklė“ žurnale „Mūsų girios“ (2020 m. rugsėjis, Nr. 9 (869); 1 ir 2 lapai)
Dygsta grybai, auga ir diskusijos: marinavimas – išniekinimas, o kategorijos – nesąmonė? Jei grybavimas būtų sporto šaka, lietuviai be abejonės pretenduotų į aukso medalius. Šiemet kaip niekad dygstant baravykams, Lietuvą apėmė grybavimo karštinė. Pilni krepšiai grybų, istorijos apie vienoje vietoje rastus šimtus baravykų, stebuklingos grybų augimo vietos – regis, tema neišsemiama. Tiesa, net ir besididžiuodami grybavimo tradicijomis, kasmet vis tiek klausiame: kur daugiau grybų? Kodėl tiek daug sukirmijusių? Ar grybus saugu pirkti turguje? Ginčijamės, kurie skaniausi, kaip geriausia juos ruošti. LRT laidoje „Vartotojų kontrolė“ – viskas apie grybus. Paklausykite Gamtos tyrimų centro mikologų dr. Jurgos Motiejūnaitės ir dr. Jono Kasparavičiaus interviu
Narsuolis grundalas nuo Kaspijos krantų. Žuvų ekologijos laboratorijos vyresn. mokslo darbuotojo dr. Vytauto Rakausko straipsnis laikraštyje „Žaliasis pasaulis“ Nr. 35 (1197), 2020 m. spalio 8 d. Pastaruoju metu Lietuvoje sparčiai plinta kaspijinis upinis grundalas (Neogobius fluviatilis), priklausantis grundalinių (Gobiidae) žuvų šeimai. Tai dar viena invazinė žuvų rūšis, į Lietuvą atkeliavusi iš Ponto-Kaspijos regiono. Kaspijinis upinis grundalas yra nedidelė (užauga iki 15 cm ilgio) priedugnio žuvis, panaši į Lietuvoje neseniai paplitusį kitą invazinį Ponto-Kaspijos regiono grundalą – juodažiotį grundalą (Neogobius melanostomus). Natūraliai kaspijinis upinis grundalas paplitęs Azovo ir Juodosios jūros baseinuose. (1 ir 2 lapai)
Gamtos tyrimų centro Mikologijos laboratorijos mikologas, 25 metus paskyręs grybų tyrinėjimams, dr. Jonas Kasparavičius sako, kad Lietuvoje gali būti apie 1500 rūšių kepurėtųjų grybų ir kasmet skaičius dar pasipildo viena kita nauja rūšimi. Sakoma, kad valgomų grybų yra apie 300, bet mikologas teigia, kad ribą, ar grybas valgomas ar ne, kartais labai sunku nustatyti
Gamtos tyrimų centro Mikologijos laboratorijos mokslininkas dr. Jonas Kasparavičius teigė, kad itin aiškių ribų tarp valgomų ir nevalgomų bei tarp nuodingų ir santykinai nuodingų grybų nėra. Mikologas aiškino, kad atpažinti grybus nėra lengva, o nuodingų grybų poveikis gali būti labai įvairus bei priklauso nuo daugybės veiksnių