Investigation of the impact of proline and γ-aminobutyric acid on plant tolerance to water deficit

Atsižvelgiant į visuotinį atšilimą, dažnesnių ir didesnių sausrų grėsmę, labai svarbu ieškoti naujų būdų, kaip padidinti augalų atsparumą vandens trūkumui. Vienas iš perspektyvių metodų – augalų apdorojimas bioaktyviosiomis medžiagomis, kurios atlieka apsauginį vaidmenį. Projekto idėja grindžiama proteinogeninės aminorūgšties prolino ir neproteinogeninės aminorūgšties γ-amino sviesto rūgšties (GABA) poveikio tyrimais. Prolinas natūraliai kaupiasi augalų ląstelėse abiotinio streso, įskaitant sausrą, metu, vaidina svarbų vaidmenį apsaugant nuo osmosinio streso, šalinant aktyvias deguonies formas (ROS) ir perduodant signalą. GABA taip pat kaupiasi sausros metu ir gali veikti kaip signalinė molekulė, tačiau jos funkcija augaluose dar mažiau ištirta. Mažai žinoma apie prolino ir GABA sąveiką. Siekiant išnagrinėti šiuos klausimus, atliekama kompleksinė šių aminorūgščių poveikio augalų atsparumą lemiančių molekulinių mechanizmų analizė, naudojant komerciškai svarbius rapsus ir modelinį augalą Arabidopsis thaliana. Tai padės sukurti naujus augalų prisitaikymo prie vandens trūkumo biotechnologijos metodus.

×